- توضیحات
- دسته: تانک ضربه گیر
- بازدید: 4942
ضربه قوچ، تا به حال در صنعت آب و فاضلاب این کلمه به گوشتان خورده ولی احتمالاً دقیقاً نمیدانید که این اصطلاح به چه فرآیندی گفته می شود. ضربه قوچ از ترجمه واژه فرانسوی Coup De Belier گرفته شده و مترادف اصطلاح انگلیسی Water Hammer (چکش آبی) می باشد. ضربه قوچ در اثر یک تغییر (یا قطع) ناگهانی در سرعت جریان سیال در یک مجرا (شبکه) بوجود می آید. به عبارت دیگر انرژی سینتیک (Kinetic energy) به انرژی الاستیسیته (Elasticity energy) تبدیل می گردد.
گاهی اوقات قدرت تخریبی این پدیده به حدی است که نتایج وخیمی به بار می آورد. ترکیدن لوله و خطوط لوله در سیستم های انتقال و شبکه های توزیع، خرابی و شکسته شدن شیرها، دریچه های کنترل و پمپ ها از نمونه های بارز تاثیر این پدیده می باشد.
با وجود اینکه خطوط انتقال ثقلی و پمپاژ برای حالت جریان دائمی، ماندگار و پایدار (Steady State) طراحی و محاسبه می شوند ولی همواره دست یابی به این نوع جریان اتقاق نمی افتد. تغییرات ناگهانی در سیستم خطوط انتقال اجتناب ناپذیر بوده، شناسایی این پدیده و آثار مخرب آن بر روی سیستم انتقال و پیش بینی تمهیدات مناسب جهت پیشگیری، ضرورتی انکار ناپذیر است.
یکی از بهترین و ایمن ترین تجهیزات مقابله با ضربه قوچ که تقریباً در عمده طرح ها قابل استفاده می باشد، مخازن و تانگهای ضربه گیر (Airchamber) می باشد. هوای فشرده که در حالت پایدار و عادی توسط کمپرسور هوای فشرده در سطح فوقانی مخزن هوا تامین شده، در هنگام ایجاد جریان ناپایدار و میرا، منبسط شده و آب را به درون خط لوله هدایت می نماید. اینگونه مخازن هم در مقابل افزایش فشارهای مثبت موثر بوده و هم در طول خط لوله مانع از ایجاد فشارهای منفی خواهندشد.
در اين مخزن سربسته، هواي فشرده در بالا و آب در پايين قراردارد. بعد از اينكه پمپ از كار افتاد و فشار در خط لوله كم شد. هواي فشرده در مخزن باعث ميشود تا آب از مخزن هوا به خط لوله جريان يابد. در نتيجه هواي درون مخزن انبساط يافته و فشار آن كاهش خواهديافت. ميزان كاهش فشار هواي درون مخزن به مقدار حجم اوليه هوا، فرآيند ايزوترم هوا و ميزان تخليه آب آن بستگي دارد. با تخليه آب از درون مخزن به خط لوله، كاهش سرعت آب در لوله به تدريج صورت گرفته و از فشارهاي كم جلوگيري به عمل ميآيد كه در نتيجه ، پديده جدايي ستون آب رخ نخواهدداد . همچنين در حالتي كه فشار خط لوله بالا مي رود ، فشار خط لوله كاسته مي شود.
برای محاسبه، طراحی، مشاوره، ساخت و سفارش تانک ضربه گیر با ما تماس بگیرید.
- توضیحات
- دسته: تانک ضربه گیر
- بازدید: 8111
اين مخازن، در هنگام ايجاد امواج فشار منفي در خط لوله، آب را با فشار به مسير تزريق مي كنند و بدينوسيله از تشكيل شدن پديده جدايي ستون آب جلوگيري ميكنند و از سوي ديگر در هنگام افزايش فشار ناشي از پديده ضربه قوچ باعث افت تدريجي و از بين بردن اين افزايش فشار مي شوند.
به بيان ديگر عملكرد اين مخازن به گونهاي است كه هنگامي كه نيروي محركه تلمبه قطع شود و به تبع آن گذر حجمي جريان كاهش يابد، هواي متراكم داخل مخزن به صورت اجباري آب را به داخل خط رانش ميراند و آثار قطع را كاهش مي دهد، از سوي ديگر آبي كه در خط رانش وجود دارد پس از زمان كوتاهي به طور معكوس به حالت سكون درآمده و جريان آب برعكس به داخل محفظه هدايت مي شود در اين حالت هواي داخل مخزن متراكم شده و حجم هوا كاهش مي يابد و اين خود باعث از بين رفتن و كاهش اضافه فشار ناشي از ضربه قوچ مي شود.
پیوند ها
- آب و فاضلاب کشور (1962 بازدید)
- آزانس حفاظت محیط زیست آمریکا (1430 بازدید)
- انجمن آب و فاضلاب ایران (1616 بازدید)
- دانشنامه آب ایران (1688 بازدید)
- سازمان حفاظت محیط زیست ایران (1278 بازدید)
- سایت بهداشت محیط ایران (1341 بازدید)
- شبکه خبری آب (1637 بازدید)
- شرکت مدیریت منابع آب ایران (1462 بازدید)
- فروشگاه گروه مهندسی کویر (1297 بازدید)
- نمایشگاه مجازی آب ایران (1518 بازدید)
- پایگاه خبری آب ایران (1599 بازدید)
- پمپیران (1600 بازدید)
مشکلات پمپاژ آب را به ما بسپارید

-
طراحی مهندسی
این مجموعه شرکت مهندسی با کادری مجرب، علمی و اجرایی با سوابق درخشان در سطح کشور و گواهی صلاحیت مورد… بیشتر بخوانید -
سیستمهای نوین تصفیه آب
تکنولوژی روز دنیا جهت تصفیه آب استفاده از روشهای فرافیلتراسیون می باشد که میکروفیلتراسیون (MF) ،غشاهای نیمه تراوای اسمز معکوس… بیشتر بخوانید -
پدیده جذاب ضربه قوچ
تا به حال در صنعت آب و فاضلاب این کلمه به گوشتان خورده ولی احتمالاً دقیقاً نمیدانید که این اصطلاح… بیشتر بخوانید -
مشکلات پمپاژ آب را به ما بسپارید
تاریخچه استفاده از آب و مهندسی آب به زمان باستان و ایجاد نخستین زندگی گروهی بشر باز می گردد. نخستی… بیشتر بخوانید
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12